Tuesday, January 11, 2011

Pari Asam Pedas


Pari asam pedas pertama yang aku masak seumur hidup aku. Nampak macam menarik tak? hehehe... Hyat kata sedap. Hoho.. Jangan marah aaa...

Sebelum aku terlupa macam mana aku masak pari asam pedas ni, baik aku coretkan kat sini. Resipinya tak susah mana pun rupanya. Kepada sesiapa yang nak bagi petua ker, resipi pari asam pedas versi sendiri amat dialu-alukan.

Bahan-bahan:

Bahan A
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
2 sudu besar cili giling puteri
sedikit belacan
air sikit

Bahan B
2 batang serai
1 kuntum bunga kantan
5 tangkai daun kesum
2 sudu besar asam jawa tak de biji adabi dibancuh dengan 1 cawan air
5 potong ikan pari yang telah diperam dengan asam jawa dan garam selama setengah jam (lama sebab lepas lumur ikan pari tu, siapkan bahan-bahan lain... hehehe)
10 biji bendi
Minyak masak cukup untuk menumis

Cara-caranya:
1. Kisar bahan-bahan A.
2. Panaskan minyak.
3. Tumis serai sampai naik bau.
4. Masukkan bahan A yang telah dikisar dan masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan bancuhan asam jawa dan biarkan mendidih sikit.
6. Masukkan ikan pari yang telah dibersihkan, bunga kantan dan daun kesum. Biar sampai ikan masak/empuk.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Masukkan bendi.
9. Tutup api.

::: Credit to Nek Tam :::

4 comments:

ana said...

kalau nk sedap lagi..tumbukkan buah keras...dan masukkn dlm masakan..kuah akan pekat sket..n lagi ump...

aida azmi said...

ana, tang bila nak letak buah keras tu? masa tumis ker masa tengah tunggu kuah dia mendidih?

Ana's said...

masa kuah mendidih...p try buat lagi...try ikan lain plak..

aida azmi said...

wokeh.. nnt aku try ikan lain lak... eheheh... aku buat mkn2 la nnt ek.. ;-)